Grafica digitală reprezintă un domeniu de actualitate rezultat din dezvoltarea disciplinelor matematice specializate în grafica pe calculator și în prezent este utilizată într-o multitudine de arii de activitate (artă, diverse industrii, medicină, alimentație etc).
Prelucrarea digitală a imaginilor a apărut pentru a evidenția caracteristicile și conținutul imaginilor și se realizează printr-o varietate de metode, tehnici și algoritmi care permit creșterea calității, astfel:
- informația vizuală poate fi îmbunătățită în scopul optimizării analizei și interpretării vizuale destinate ochiului uman, cum sunt de exemplu: transformarea imaginilor alb/negru în imagini color, prelucrarea imaginilor biomedicale etc;
- informațiile pot fi extrase într-o formă internă în vederea unei analize video amanunțite făcute prin intermediul calculatorului. De exemplu: recunoașterea feței, a amprentelor, a formulelor chimice și matematice, a calitășii produselor etc.
Procesarea imaginilor digitale se face cu ajutorul programelor speciale de grafică care oferă posibilitatea de:
- procesare punctuală prin histograma unei imagini, ajustarea contrastului și luminozității, netezire, sharpening;
- analiză: degradare, restaurare, segmentare, interpretare;
- utilizarea unor tehnici avansate de vizualizare: MPR, 3D;
- folosirea corecției gamma: accentuare, atenuare, trasformare liniară etc;
- folosirea de funcții complexe: densitatea, normalizarea/ egalizarea/ potrivirea histogramelor, corecția culorilor, diverse funcții de filtrare șamd.
Grafica digitală este un domeniu extrem de vast ce continuă să evolueze și să ne suprindă plăcut, depășind de multe ori calitatea vizuală percepută de ochiul uman în mediul natural.